04 Грудня 2016

Сьогодні святкуємо світле свято — Введення в храм Пресвятої Богородиці!

Прекрасне, добре, дуже сімейне зимове свято нашої Церкви Христової. Цей день наповнений особливим символізмом і сенсом.

Згідно з переказами Церкви, коли перед зачаттям Богородиці її матері святій Анні з’явився ангел зі звісткою про майбутнє народження нею дитини, то вона дала обітницю: «Якщо я народжу дитину чоловічої або жіночої статі, віддам її в дар Господеві моєму, і вона буде служити Йому все своє життя».

Згодом, коли Пресвятій Діві виповнилося три роки, батьки вирішили виконати свою обіцянку:

«… І сказав Іоаким: Покличте непорочних дочок іудейських, і нехай вони візьмуть світильники й будуть стояти з запаленими [світильниками], щоб Дитя не повернулося назад і щоб полюбила Вона в серці своєму храм Господній. І зробили так дорогою до храму Господнього. І жрець прийняв Її і, поцілувавши, дав благословення, сказавши: Господь звеличить ім’я Твоє у всіх родах, бо через Тебе явить Господь в останні дні перед Ізраїлем спокутування. І посадив Її на третій сходинці біля жертовника, і зійшла на Неї благодать Господня, і Вона стрибала від радості, і полюбив Її весь народ Ізраїлю».

Мені здається, що головна суть цього прекрасного свята виражена в меті та сенсі всього нашого християнського життя — спасіння душі, яке можливе тільки в єдності з Церквою Христовою. А для цього єднання кожному з нас, подібно до самої Богородиці, потрібно якось вперше увійти до Храму.

Зі святом, друзі! Миру нам, добра й заступництва Пресвятої Богородиці!

Всі новини
по темі